Whats-app buurtpreventie

Samen voor een veilige woonomgeving

Wilt u ook deelnemen aan uw Buurt-WhatsApp groep? Overal in Nederland maken steeds meer mensen gebruik van een WhatsApp-groep om hun buurt of wijk veiliger te maken. WhatsApp buurtpreventie is buurtpreventie in een modern jasje. Inwoners van Hunsel kunnen elkaar nu ook via Buurt-WhatsApp attent maken op verdachte zaken in het dorp  en het buitengebied. Op deze manier vergroten we de (sociale) veiligheid en leefbaarheid.

Op deze pagina leggen we uit hoe de Buurt-WhatsApp werkt en wat er nodig is om deel te nemen.

 

WhatsApp?

WhatsApp is een berichtenservice waarbij een App op een smartphone of tablet berichten (en eventueel foto’s) kan versturen gebruikmakende van een Internetverbinding. Hierdoor hoef je geen kosten per bericht te betalen zoals bijvoorbeeld bij een sms. De App is gratis en voor bijna alle platformen (Android, iOS, Windows) beschikbaar. Voor meer informatie over WhatsApp kunt u de website van de makers van deze App bekijken: www.whatsapp.com

Hoe werkt een Buurt WhatsApp?

Het idee is heel eenvoudig. Door een Buurt WhatsApp zijn bewoners samen met de politie en gemeente alert op verdachte omstandigheden in hun buurt. Dit ter vermindering van de criminaliteit en ter vergroting van de sociale cohesie.
Het doel van een Buurt WhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Wettelijke toezichthouders kunnen nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een Buurt-WhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden.
Met het melden van verdachte situaties in een Buurt WhatsApp worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan. In het kader van Buurtpreventie via WhatsApp worden er zogenaamde groepsgresprekken gevoerd waarbij een groepsbeheerder (coördinator) leden toevoegd aan een groep. De Buurt WhatsApp groep is natuurlijk uitsluitend en alleen bedoeld voor het melden van verdachte omstandigheden gebruik deze WhatsApp groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.

De Buurt WhatsApp is een burgerinitiatief en werkt met coördinatoren. Per WhatsApp groep is er 1 coördinator. Er zijn maximaal 3 coördinatoren die in contact staan met de wijkagent. Bij meer dan 3 groepen zijn er 3 coördinatoren die als een soort “regiegroep” dienen om communicatie en beheer van de groepen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Deelnemers aan de WhatsApp groep dienen natuurlijk woonachtig/gevestigd te zijn in Hunsel of het buitengevied. Dit betekend natuurlijk niet dat je de hele dag thuis moet zijn!

WhatsApp Buurtpreventie maakt gebruik van de ‘SAAR’-methode:

  • Signaleer: Merk een verdachte situatie op
  • Alarmeer: Bel 112 (spoed) of 0900-8844 (geen spoed) en geef door wat je ziet zaken zoals persoonskenmerken (geslacht, huidskleur, lengte en gezicht) maar ook voertuigkenmerken (kleur, merk, type en kenteken) zijn belangrijke informatie
  • App: App om je waarneming bekend te maken
  • Reageer (of registreer): Door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte, mits het veilig is en zonder risico!

De bedoeling is de plannen van de verdachte persoon te verstoren (de “zaak” stuk maken). Doe dit alleen als dit veilig en zonder risico kan gebeuren. De coördinator van de Whatsappgroep stuurt het bericht door naar de wijkagent. Belangrijk is dat middels een WhatsApp bericht aan de groep aangeven wordt dat 112 al gebeld is om te voorkomen dat er een regen van meldingen komen.

Checklist aanmelding

U bent inmiddels net als ons enthousiast over dit Buurt WhatsApp burgerinitiatief? Controleer eventjes onderstaande en meld U aan via het formulier.

  • U dient in het bezit te zijn van een smartphone of tablet met de applicatie “WhatsApp”
  • U bent minimaal 18 jaar
  • Woonachtig/gevestigd in Hunsel of het buitengebied van Hunsel.

Meld U aan d.m.v. het sturen van een mail met naam en mobiel nummer zodat we U kunnen aanmelden.
U  kunt ook een whatss-app bericht sturen naar Monique Brouwers.
Zij is de coordinator van de buurt-app. Mobiel nr.: 06-255 146 03

 

PS:  Aangezien voorkomen beter is dan genezen willen we u nog onderstaande tips meegeven.

In het algemeen geldt: geef inbrekers geen kans. Zorg voor goede verlichting en goede sloten. Laat geen deuren open van poorten en tuinhuisjes. Zet geen opstapjes zoals containers en ladders klaar.
Wilt U meer informatie, kijk dan op www.waakvoorinbraak.nl .
U kunt ook contact opnemen met de wijkagent via 0900-8844.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.